Artikel från Auto motor & Sport

En artikel från ”Auto motor & Sport” som diskuterar etanolens framtid, propaganda och de negativa synerna. Tagen från: http://www.automotorsport.se/nyhetsmall.asp?version=71892
Etanol som bränsle - himmel eller helvete?
Alrik Söderlind - 2008-01-23 09:11 , senast uppdaterad 2008-01-23 13:13
Å ena sidan utmålas etanol som det bästa tänkbara bränslet, å andra sidan hävdas det att etanolen skövlar regnskog och ökar svälten i världen. Vilket är rätt? De definitiva svaren är inte helt lätta att hitta men vi har i alla fall gjort ett försök och genomfört en grundlig undersökning av etanolens miljöpåverkan och framtid.

Sekabs pilotanläggning i Örnsköldsvik visar hur etanolproduktionen kan se ut, inom en inte allt för avlägsen framtid.
Svenska staten subventionerar etanol, lägger miljarder på etanolforskning och ger svenska folket återbäring och sänkt förmånsvärde om de kör en etanolbil.
Samtidigt misstror stora delar av svenska folket etanolen som bränsle och snart sagt alla tidningar, debattörer och forskare dömer ut etanol och benämner det som "det smutsiga, energislösande och orättvisa bränslet".
Vad är sant och vad är propaganda? Det är inte helt lätt att bilda sig en uppfattning då det förekommer så mycket riktad information från olika partsintressen. Bob Lutz, General Motors legendariska utvecklingschef, har till exempel påpekat att amerikanska petroleuminstitutet spenderar 350 miljoner dollar per år på anti-etanolpropaganda.
Googla på ordet etanol och du får 400.000 svenska träffar. De flesta sajter är negativa till etanol.
Fakta säger att 98 procent av dagens biltrafik drivs av fossil energi och att vägtransporterna i dag står för 18 procent av koldioxidutsläppen. Lika mycket koldioxidutsläpp står all världens biffkor för, enligt en undersökning av FN, men den frågan ska vi inte gå in på i den här artikeln...
Prognoserna säger att världens energikonsumtion kan komma att öka med 50 procent fram till 2030. Men samtidigt måste koldioxidutsläppen minska med 50 procent till år 2050, för att inte jordens medeltemperatur ska öka med mer än två grader.
Fakta säger också att oljan kommer att bli allt dyrare i takt med ökad efterfrågan, och svårare att få tag på. Alternativen måste alltså fram så snart som möjligt och etanolen framstår som ett tillgängligt bränsle som relativt snabbt skulle kunna ersätta bensin. Om inte annat så i väntan på batteriteknologins stora genombrott och en hittills ganska outvecklad teknik med bränsleceller.
Ett är däremot säkert. Världen är full av bilar med förbränningsmotorer, och den fylls på i snabb takt när Kina och Indien sätts på (billiga) hjul. Vad ska vi tanka, nu - och i framtiden?
I senaste numret av auto motor & sport, nummer 2-2008, har vi en artikel från Brasilien där vi på plats studerat hur sockerrören skördas och etanolen framställs. Det är en bild som får de flesta att hoppa till då lantarbetarnas villkor närmast är slavliknande.
Som en stark kontrast till Brasiliens sockerrörsodlingar står svenska Sekabs pilotanläggning i Örnsköldsvik där etanolen framställs ur cellulosa och det knappt syns till en människa i den helautomatiska fabriken. Vi har besökt anläggningen och Sekabs representant Karin Öhgren Gredegård berättar att en framtida, fullskalig etanolfabriks totala energieffektivitet beräknas ligga runt 80 procent. Planer finns för stora anläggningar i några Norrlandsstäder, där man ska kunna tillverka etanol, värme, el och gas. Det är det här som brukar benämnas som "generation 2" när det gäller etanolproduktionen.