Förädling och transport
Sockerröret förädlas genom att man kokar den söta växtsaft som pressas ut stjälken så att den kristalliseras. I t.ex Nya Guinea används också stjälken som föda och bladen som byggmaterial på tak. På raffinaderierna används hela sockerröret till olika saker, det som inte blir till socker och sirap (stjälken främst) bränns och blir till energi som driver hela fabriken. På så sätt blir de självförsörjande och mer därtill, det som inte behövs blir djurfoder.
Delar av förädlingen av sockerröret sker i produktionslandet, men bara så långt som till råsocker , resten av förädlingen sker i landet som importerar, t.ex. U.S.A har de ofta flera stycken raffinaderier i varje delstat. Det som ska bli E85 transporteras också ickeförädlat till importlandet.
Eftersom en stor del av avfallet stannar i produktionslandet är det så lite som möjligt som färdas till landet som importerar varan, ur miljösynpunkt är detta optimalt. Dock borde man kolla närmare på med vilket färdmedel varan färdas.
För en mer precis förklaring se: