Räcker marken..?
Politiska målen för fossila bränslen
EU har satt ett mål för att vid 2020 ska 20 % av de fossila bränslena ha ersatts av biobränslen, då 10 % av transport bränslena ska varje EU stat ha ersatt med biobränslen.
Sveriges mål är att till 2020 ska 40 % av fossila bränslena ha ersatts med biobränsle och till 2030 ska det endast vare biobränsle. Som resultat på det här är att mycket pengar läggs ner på forskning av biobränsle och att få inflytande på fler EU länder att utveckla biobränsle. En av de stora konsekvenserna med ökad användning av etanol är att fler och fler företag köper upp mark i u-länder i tex Afrika och Syd-Amerika.
Yta och odlingslandskap
Att hitta yta och bra odlingsmark för de grödor som behövs för tillverkningen av etanol (då bl.a sockerrör) är ett stort problem då det orsaker skövling av regnskog och små farmare som vars land köps upp av stora, utländska företag. Etanol tillverkningen konkurrerar då direkt med deras mat produktion. Dilemmat i etanol marknaden är vad ska prioriteras? Är det så pass viktigt att hitta ett miljövänligare bränsle åt alla bilar vi kör att orsaka att tusentals djur och människor blir hemlösa och utan försörjning? Inom det nästa decenniet beräknas det behövas runt 30-35 miljoner hektar för odling av grödor till etanol tillverkningen – det är 10-12 gånger mer än Sveriges totala odlingsmark!
En stat i Brasilien som heter Goias som ligger nära huvudstaden Brasilia har väldigt bördig och fin mark vilket har lett till att det är hett eftertraktad av större, utländska företag – främst sockerrörs odlare. Över 40 % av Goias yta är nu täckt av sockerrörs odlingar. De små farmare som förut jobbade och bodde där börjar jobba på sockerrörs fälten för de större företagen där de får väldigt dåligt med betalt.