Sockerhandeln i EU

Inom EU exporteras cirka 1,7 miljoner socker om året och man betalar ett pris som är cirka tre gånger högre än på världsmarknaden. Detta socker importeras från några av de före detta koloniländer som Jamaica, Fiji, Mauritius och Swaziland. Eftersom länderna i EU har tullar som ligger på omkring 300 % på allt övrigt socker som importeras så utestängs i praktiken all den vanliga importen.
Men i EU produceras det även 3,5 miljoner ton mer socker än vad invånarna äter och det exporteras. Dessutom återexporteras det mesta av importen från u-länder. Tillsammans blir det ungefär 5 miljoner ton per år.

Handelshinder som finns inom EU är att EU har satt höga tullkostnader när det gäller importen för att priset inte ska pressas ned av billig import. Detta leder till att ingen såkallad vanlig import sker fast det finns många andra länder som producerar betydligt billigare socker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0